هشتمین جشنواره بین المللی شعر یار و یادگار

تا شروع رویداد:

ثانیه
دقیقه
ساعت
روز

محمدرضا ترکی در گفت‌وگوی اختصاصی با پایگاه اطلاع‌رسانی و ستاد خبری هشتمین جشنواره شعر یار و یادگار: امام(ره) شعر را وسیله آرامش روح می‌دیدند

محمدرضا ترکی گفت: امام(ره) سرودن شعر را وسیله‌ای برای آرامش روح می‌دیدند و از همان ابتدا هم نمی‌خواستند که به عنوان یک شاعر حرفه‌ای مطرح باشند.

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی و ستاد خبری هشتمین جشنواره شعر یار و یادگار این شاعر و مترجم گفت: امام خمینی(ره) در زمان حیاتشان نیز معمولاً شعرشان را چاپ و منتشر نمی‌کردند و کسی از شاعری امام(ره) اطلاع دقیقی نداشت. مگر این‌که برخی از خواص و دوستانشان از سرودن آن شعرها خبر داشتند. شیوه‌ای در میان علما و به ویژه مراجع رایج بود که شعر را به همین طریق دنبال کرده‌اند و به عنوان شاعر حرفه‌ای کمتر در محافل و کتاب‌ها ظاهر شدند. منظورم کسانی امثال آیت الله سید محمود مصطفوی کاشانی و محمد مهدی لاهیجی است که بیشتر شعر را به عنوان تفنن می‌سرودند و به عنوان شاعر کمتر جلوه می‌کردند.

وی افزود: بسیاری از علما تلاشی در این زمینه نداشتند که شاعری را آشکار کنند و این امر نیز مربوط به دقایق و لحظاتی می‌شد که با خودشان خلوت می‌کردند و از عوالم علمی فاصله می‌گرفتند و برای آرامش روحی شعر می‌سرودند.

شاعر مجموعه شعر «هنوز اول عشق است» ادامه داد: این مراجع ضرورت نمی‌دیدند که شعرهایشان مطرح و منتشر شود و هیچ نفعی برای خودشان در این کار نمی‌دیدند. آن‌ها نمی‌خواستند این اشعار را چاپ کنند و قصد انتشار شعرهایشان را در زمان حیاتشان نداشتند و صرفاً برخی از نزدیکان از راز و رمز آن‌ها مطلع بودند.

شاعر مجموعه شعر «فصل فاصله» اضافه کرد: امام خمینی(ره) تا آخرین لحظات زندگی‌شان شعر می‌گفتند و اشعارشان تاریخ دارد. ولی مانند دیگر مراجع از ابتدا بنای انتشار این اشعار را نداشتند. اگر بخواهم دقیق‌تر بگویم ایشان چه در دوران طلبگی و چه در دوران مرجعیت علاقه‌ای به چاپ آثارشان نداشتند.

  ترکی توضیح داد: من به دست‌اندرکاران جشنواره یار و یادگار دست مریزاد می‌گویم و امیدوارم در مسیر پیشرفت شان موفق باشند. به گمانم دست‌اندرکاران جشنواره یار و یادگار باید تجربه‌های دوره‌های گذشته را مد نظر قرار بدهند تا در پیشرفت و تعالی این جشنواره مؤثر باشد.

محمدرضا ترکی متولد 1341 آبادان است. فصل فاصله، هنوز اول عشق است و خاکستر آینه نام مجموعه شعرهای اوست. وی دانشیار گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه تهران است. از میان ترجمه‌های او می‌توان به تاریخ و تطور علوم بلاغت نوشته دکتر شوقی ضیف اشاره کرد که در سال 1383 از سوی انتشارات مطالعه و تدوین کتب علوم انسانی دانشگاه‌ها(سمت) منتشر شد.

ترکی همچنین مقاله‌های متعددی در زمینه پژوهش و نقد ادبی منتشر کرده است. پارسای پارسی، از واژه تا صدا، پرسه در عرصه کلمات نام برخی از تألیفات اوست.